Jag har gjort en övre ögonlocksplastik i Stockholm

Hej på er!

Jag vet att det var längesen jag uppdaterade här, men jag har faktiskt en riktigt bra anledning (eller bortförklaring om ni så vill) till det… 😊 Jag har nämligen gjort en övre ögonlocksplastik som jag tänkte berätta lite mer om det i det här inlägget och svara på lite frågor som jag misstänker att ni kanske undrar.

Vad är ögonlocksplastik?

Ögonlocksplastik är ett plastikkirurgiskt ingrepp för att ta bort överflödig hud runt ögonen. Vissa väljer att göra en ögonlocksplastik för att få ett piggare utseende eller för att motverka irriterade ögon. För min del var det av en helt annan anledning, men det kan du läsa mer om i nästa fråga.

Varför valde jag att göra en ögonlocksplastik?

Jag har länge funderat över att göra en ögonlocksplastik eftersom jag har mått dåligt över mina hängande ögonlock (som jag haft sen födseln) för de har verkligen besvärat mig eftersom de varit så tunga. Den sista tiden innan operationen märkte jag dessutom att jag började få svårt att se för att mina ögonlock ”hängde” över ögonen och gjorde att min syn blev mycket sämre. Så jag bokade en konsultation för övre ögonlocksplastik i Stockholm hos Nordiska Kliniken, som en nära vän till mig rekommenderade. Efter konsultationen kände jag bara att tiden var inne för att göra en ögonlocksplastik och allt kändes så bra med kirurgen, så jag bokade en operationstid (i samråd med kirurgen såklart). Jag blev väldigt väl omhändertagen och fick ett riktigt bra intryck av kirurgen direkt. Han kändes väldigt proffsig och varm på nåt sätt, precis som all personal jag träffade på kliniken. Därefter åkte jag hem igen och någon månad senare återvände jag till kliniken för min operation.

Ångrar jag mitt beslut?

Absolut inte. Idag är jag så nöjd över mitt beslut. Jag var såklart nervös innan för det var ju trotsallt en operation jag skulle göra men allt gick verkligen superbra, vilket jag är så tacksam för nu. Nu när blåmärkena försvunnit (det är väldigt vanligt att få blåmärken efter en ögonlocksplastik så ni behöver inte oroa er), kan jag verkligen se vilket fantastiskt resultat det blev. Jag ångrar mig inte en sekund och jag är så glad för att jag tog tag i det här. Jag gick ju trotsallt runt i flera år och hade problem med ögonen… Helt sjukt när jag tänker på det nu.

Hur lång tid tog det för min kropp att återhämta sig?

Återhämtningstiden var inte alls så lång som jag hade trott och jag kunde jobba som vanligt bara några dagar efter operationen. Jag skulle dock inte träna på två veckor och var på ett återbesök en vecka efter operationen för att ta bort stygnen, men annars fick jag inga speciella rekommendationer.

Jag kan dock tipsa er om att köpa en sån här ögonmask (jag köpte den från Apotea.se) och lägga på ögonen så snart stygnen tagits bort. Jag lät masken ligga i frysen över natten och på morgonen la jag den över ögonen, det var riktigt skönt med något kallt på ögonen. Jag använder fortfarande masken nu när ögonlocken läkt och det är verkligen så skönt. Rekommenderar starkt en sån!

Ögonlocksplastik via Landstinget

Jag betalade för min ögonlocksplastik själv, men om det är så att du funderar på att göra en ögonlocksplastik så kan du ha rätt att få din ögonlocksplastik via Landstinget och alltså få bidrag eller en gratis ögonlocksoperation. Då krävs det dock att operationen görs på grund av “medicinsk indikation”, vilket innebär att operationen utförs för att förbättra din synförmåga. Dessutom tror jag att du behöver en remiss från läkare för att få en gratis ögonlocksoperation via Landstinget. Med tanke på att jag inte hade några problem som påverkade synen hade inte jag möjlighet att få hjälp via Landstinget, men det kanske du har så därför vill jag lyfta det!

Det här var kanske ett lite annorlunda inlägg men jag hoppas att ni tyckte det var intressant att läsa och om ni har några fler frågor kan ni jättegärna kommentera det här inlägget.