Endometrios – Symtom & behandling
Hej alla kära läsare!
Idag tänkte jag öppna upp och dela med mig av något som jag vet att många av er kanske kan relatera till – endometrios. Det här är min personliga resa genom en gynekologisk sjukdom som allt för ofta glöms bort. Jag vill därför berätta om mina symtom och behandling av endometrios. Kanske kan min berättelse vara till hjälp för någon där ute som går igenom samma sak.
Vad är endometrios?
Så, vad är egentligen endometrios? Jo, det är när vävnad som liknar den som normalt sett ska vara inne i livmodern börjar växa på platser där den inte borde vara – som utanför livmodern. Det kan låta knepigt, men tänk dig det som om ditt livmoderfoder bestämmer sig för att ha en liten fest utanför livmodern. Problemet är att den här vävnaden reagerar på hormonförändringar precis som den skulle göra inne i livmodern. Och det kan verkligen ställa till det och skapa en massa smärta.
Vanliga symtom på endometrios
Jag vet att jag inte är ensam om att ha känt mig förvirrad över vad som händer med min kropp. Symtom på endometrios kan vara förbryllande och överväldigande. Smärtan är ofta den tydligaste signalen – smärtsam mens (dysmenorré) som känns som ett käftsmäll varje gång, smärta under och efter sex, ryggont som aldrig tycks släppa. Jag har även känt mig trött på ett sätt som inte känns normalt, och till och med känt av feber ibland. Om detta låter bekant för dig, är det viktigt att veta att det inte är något du behöver tysta ner.
Här har jag sammanfattat några vanliga symtom på endometrios:
- Ryggsmärta
- Trötthet
- Ont i leder
- Feber
- Smärtsam menstruation (dysmenorré)
- Smärta under och efter sex
- Intensiv bäckensmärta
- Smärta i buken eller nedre delen av magen
Behandling av endometrios
Jag har alltid trott på att ta kontroll över min hälsa, och när det gäller endometrios är det inte annorlunda. Det första steget för behandling av endometrios att vända sig till en specialist. Initialt kontaktade jag 1177 för att få rådgivning kring var jag kan vända mig. Jag har därefter hittat en del riktigt bra kvinnohälsovårdsenheter och kliniker där läkarna verkligen vet vad de pratar om.
Jag har även testat:
- Smärtlindring: Ibuprofen och paracetamol har verkligen varit mina räddare under de mest smärtsamma dagarna.
- Hormonell behandling: Att balansera hormonerna med p-piller eller hormonspiral har hjälpt mig att få lite lugn och ro.
- Kirurgi: Jag har också gått igenom en laparoskopi för att ta bort irriterande vävnad och cystor.
Möjliga orsaker till sjukdomen
Orsakerna till endometrios är fortfarande något av ett mysterium, men låt mig dela med mig av några av de teorier och faktorer som forskningen har pekat på.
En av de mest gångbara teorierna är faktiskt ganska intressant. Tänk dig detta: under menstruationscykeln frigörs små delar av livmoderslemhinnan (som kallas endometrium) som sedan följer med strömmen och hamnar utanför livmodern. Istället för att sändas ut genom slidan fastnar dessa små delar i bukhålan. Nu börjar det hela bli riktigt spännande – för dessa små bitar av slemhinna, fastnade på fel ställe, börjar agera precis som de skulle ha gjort inne i livmodern. De reagerar på hormonförändringar och följer cykeln, vilket kan leda till att de växer och till och med blöder. Inte konstigt att det skapar inflammation, smärta och kan till och med leda till bildandet av ärrvävnad. Så enkelt och ändå så komplicerat!
Hur vanligt är endometrios?
Så, hur vanligt är endometrios? Det verkar vara ganska vanligt faktiskt. Uppskattningarna varierar, men det sägs att mellan 10-15% av oss kvinnor i fertil ålder kan ha denna kämpiga följeslagare i våra liv. Tänk på det: det betyder att flera av dina vänner, kollegor eller kanske till och med några av dina närmaste kämpar tillsammans med oss. Det är något att komma ihåg när vi känner oss ensamma i detta!
Sammanfattningsvis…
Det här är min resa med endometrios – en kamp som jag vet att så många av er går igenom också. Det är viktigt att lyfta upp detta ämne och dela våra erfarenheter. Om du upplever något liknande, om din kropp skickar dig signaler som inte känns rätt, tveka inte att ta det på allvar. Boka en tid med en specialist, leta upp en klinik som förstår och stödjer dig, och överväg alternativ som Kognitiva Teamet Rehab. Vi är inte ensamma i detta, och det finns hjälp och hopp att få.
Ta hand om er där ute!