Mina 5 bästa trädgårdstips inför hösten!

Hej på er!

Äntligen dags för trädgårdshöst! Nu när hösten närmar sig med stormsteg (även om vi fortfarande har sommarväder här), tänkte jag dela med mig av lite trädgårdstips inför hösten!

Jag tycker att hösten är en underbar tid på året då naturen förändras och vi börjar förbereda trädgården för den kalla vintern. Men hur ska man bäst sköta sin trädgård under denna övergångsperiod och vad kan man plantera på hösten? Här kommer mina fem bästa tips för att få det mesta ut av din trädgård denna höst! 😊

1. Plantera lökar på hösten för vårblommor

Att plantera lökar på hösten är det bästa jag vet! Det är så kul när de ploppar upp under våren och jag nästan glömt vad det är jag stoppat ner! Hösten är det perfekta tillfället att plantera lökar som tulpaner, krokusar och narcisser. De behöver den kalla perioden under vintern för att blomma på våren. Se till att plantera dem i väldränerad jord så att de inte ruttnar under vintermånaderna. På plantagen.se kan du läsa mer om hur du ska göra!

2. Samla löv till kompost

Fallande löv är inte bara vackra att titta på, de är också fantastiska för kompostering! Samla ihop löven, sätt dem i en hög eller kompostbehållare och låt dem brytas ner. De kommer att ge dig en rik och näringsfull kompost till våren.

3. Klipp ner perenner

Efter den första frosten är det dags att klippa ner dina perenner. Detta hjälper till att förhindra sjukdomar och skadedjur från att övervintra i växterna. Dessutom ger det en ren start för nästa växtsäsong.

4. Skydda känsliga växter

Om du har växter som är känsliga för kylan, se till att ge dem lite extra skydd. Det kan vara genom att täcka dem med löv, halm eller fiberduk. På så sätt minskar du risken för frostskador och de får en bättre chans att överleva vintern.

5. Rensa och förbered trädgårdsredskap

Innan du ställer undan dina trädgårdsverktyg för vintern, se till att rengöra dem ordentligt. Ta bort jord och smuts, slipa blad om det behövs och olja in trähandtag. Ett väl underhållet verktyg varar längre och gör jobbet lättare nästa säsong.

Vanliga frågor

I mitt arbete med trädgården stöter jag ofta på olika frågor som jag själv funderat över. Även om jag inte är någon expert, så är jag en passionerad trädgårdsentusiast som har nördat ner mig i dessa frågeställningar. Här kommer några av de mest vanliga frågorna jag stött på:

Vad kan man plantera på hösten, egentligen?

Många tror att våren är den enda tiden att plantera, men hösten erbjuder också många möjligheter. Faktum är att vissa växter faktiskt föredrar höstplantering! Här är några exempel:

  • Träd och buskar: Hösten är en bra tid för att plantera de flesta träd och buskar eftersom det ger dem en chans att etablera sina rötter innan vintern.
  • Vitlök och schalottenlök: Dessa växter trivs bra med att planteras på hösten och kommer att skörda tidigt nästa sommar.
  • Gröna bladgrönsaker: Grödor som sallad och spenat kan planteras på hösten för en tidig vårskörd.

Kan jag plantera rosor på hösten?

Ja, du kan definitivt plantera rosor på hösten! Faktum är att hösten kan vara en utmärkt tid att plantera rosor eftersom jorden fortfarande är varm, vilket underlättar rosbildning. Se dock till att plantera dem tillräckligt tidigt så att de kan etablera sig innan första frosten.

Går det att plantera lavendel på hösten?

Det går att plantera lavendel på hösten, men det är viktigt att göra det tidigt på säsongen så att plantorna kan etablera sig innan vintern. Lavendel föredrar väldränerad jord och ett soligt läge. Om du bor i ett kallare klimat kan det vara en bra idé att täcka unga plantor med ett lätt skydd under vinterns första månader.

Fungerar det att plantera hallon på hösten?

Ja, hösten är en utmärkt tid att plantera hallon. De kommer att ha tid att etablera sina rötter innan vintern och kommer att växa kraftigt när våren kommer. Se till att plantera dem i väldränerad jord och på ett soligt läge för bästa resultat.

Kan jag plantera träd på hösten? Om ja, vilka?

Absolut! Många träd, som till exempel lönn, ek, och bok, kan planteras på hösten. Det viktigaste är att ge dem gott om tid att etablera sina rötter innan den djupa frosten sätter in. Höstplantering kan faktiskt vara gynnsamt eftersom trädens rötter fortsätter att växa även när lövverket har gått i vila för säsongen.

Går det att plantera fruktträd på hösten?

Ja, du kan definitivt plantera fruktträd på hösten! Höstplantering kan vara särskilt fördelaktigt för träd eftersom den svalare temperaturen och regniga vädret kan hjälpa till att etablera rötterna innan vintern anländer. När du planterar fruktträd på hösten bör du dock se till att:

  1. Göra det tidigt nog på hösten så att trädet får tid att rota sig ordentligt innan den första hårda frosten
  2. Välja fruktträd som är härdiga för ditt klimat
  3. Se till att jorden är väldränerad för att förhindra rotröta

Mulcha runt basen av trädet för att hjälpa till att behålla fukt och ge lite extra isolering mot kylan