Handkräm för torra händer & vegansk blomkålssoppa

Hej på er!

När blev det så här mörkt egentligen? Och kallt?! Varför tänker man varje år i oktober att man kanske ska klara sig från mörkret och kylan? Innerst inne vet man ju att den här tiden på året kommer att komma. Jag tycker visserligen att den här tiden på året är rätt mysig; man behöver inte känna något dåligt samvete för att man inte är ute och man har inte heller hunnit tröttna på årstiden.

Mina 9 bästa self-care-tips

Så här års brukar jag alltid fokusera mycket på mig själv. Jag ser till att ta hand om mig själv för att ge kroppen den lyster, energi, avkoppling och styrka som den behöver nu när vi börjar närma oss slutet på ännu ett år. Här är mina bästa tips på hur du kan ge dig själv lite self-care!

1. Handkräm för torra händer

Jag är säkert inte ensam om att få extremt torr hud på vintern. Även om det är bra att dricka mycket vatten för att återfukta inifrån, upplever jag att det inte räcker just nu. I år har jag också upplevt att jag har extra torr hud på händerna till följd av all handsprit som man använder just nu. I jakten på den bästa handkrämen för torra händer har snart testat mig igenom nästan 100 krämer och jag tror att jag äntligen har hittat den som funkar bäst för mig.

2. Plantera lökar på hösten

Att plantera lökar på hösten är enligt mig en underbar self-care-aktivitet som erbjuder både fysiskt och mentalt välbefinnande för mig. När jag gräver i jorden och planterar, skapas en koppling till naturen som lugnar mitt sinne och minskar stress. Denna enkla handling ger en känsla av tillfredsställelse och förväntan, eftersom du ser fram emot blommornas utbrott till våren. Det blir en påminnelse om att skönhet och tillväxt ofta kommer efter perioder av vila och tålamod, vilket ger en djupare mening till dina self-care-ritualer. Dessutom ger den friska luften och den milda fysiska aktiviteten en boost för både kropp och själ. Testa du med med mina bästa trädgårdstips för hösten!

3. Träna hemma

Yoga with Adriene på YouTube

Med väldigt enkla medel går det att få till ett riktigt bra träningspass hemma. Det finns en hel uppsjö med motiverande träningsappar och videos på YouTube med färdiga träningspass. Jag brukar tycka om att använda min egen kropp som redskap och så här års vill jag också finna inre frid. Då tycker jag att yoga är helt perfekt. Min personliga favorit är Yoga with Adriene. Ibland ligger hennes hund Benji och snoozar i ett hörn och plötsligt känns det väldigt mysigt att träna.

4. Läs en bra bok

Oftast lyssnar jag på ljudböcker när jag åker kollektivt eller på något annat sätt är mitt uppe i något. Jag tar mig sällan tiden att faktiskt sjunka ner i en mysig fåtölj och läsa en bok, vilket är väldigt synd, för det finns ju ingenting som går att ens jämföra med det. Personligen är jag en riktig sucker för deckare. Jag kommer definitivt hänga inne på bokus.com inom snar framtid. Här ska plöjas kriminalromaner i höstmörkret!

5. Laga vegansk blomkålssoppa

Hösten och mörkret (och kanske framför allt kylan) får mig alltid att laga mycket grytor och soppor. Jag har hittat ett recept på en vegansk blomkålssoppa på veganskarecept.se som jag är riktigt taggad på att testa. Verkligen älskar blomkål och det känns bra att ge kroppen mat lagad utifrån veganska recept! Jag funderar på om jag ska baka något gott bröd till också. Det är ju så himla gott att doppa – och inte minst till en härligt god vegansk blomkålssoppa!

6. Skriv ner dina tankar

Hösten brukar vara en stressig period för mig och jag tror att många av er läsare kan känna igen er i det också. Man kanske har mycket på jobbet eller årets sista tentor att plugga inför. Helt plötsligt är varenda helg fram till jul uppbokad. Och så ska man hinna fundera på julklappar också. Jag upplever att sinnet inte riktigt får någon ro, men har upptäckt att det fungerar väldigt bra att skriva. Jag brukar ta mig tid till att skriva ner några rader på kvällen innan jag går och lägger mig. Det gör stor skillnad och jag har märkt att jag sover bättre också.

7. Arbeta med händerna

Det är något som är väldigt rogivande med att jobba med händerna. Att få dra med en pensel över en canvas, att få sticka en halsduk eller att få knåda en deg. Resultatet i sig är inte det viktigaste, utan det är handarbetet. Man ägnar sig inte så mycket åt det nu för tiden, men jag tror verkligen på att det har väldigt bra effekter på hälsan. Människokroppen är ju trots allt skapad för att arbeta fysiskt – även med händerna.

8. Organisera mera

Organisera som Marie Kondo

Jag älskar att organisera och rensa. Det är skönt att ha ordning och reda runtomkring sig – det skapar utrymme för själen att få ta plats. Ni har säkert hört talas om KonMari-metoden. Marie Kondo har blivit något av ett fenomen och hon har verkligen gjort det kul att städa. Spana in hennes metoder i videon.

9. Drick te. Massor av te!

Jag dricker aldrig så mycket te som jag gör på hösten. Det har så många hälsofrämjande egenskaper, även om jag främst dricker te för att hålla mig varm. Det finns ju få saker som är så mysigt som att sjunka ner i soffan med en filt och en stor kopp te framför en film. Det är verkligen avkoppling för mig.

Ta hand om er!