Hej på er! – Dags för grönt te

I dag tänkte jag skriva om ett lite nytt ämne för mig, men som jag verkligen förälskat mig i den senaste tiden: grönt te och dess fördelar! Jag beställde hem ett nytt spännande grönt te som verkligen överträffade mina förväntningar. Monteriva har ett brett utbud med alla möjliga tesorter, men också kaffemaskiner och allt som rör den världen. I det här inlägget tänkte jag i alla fall skriva lite om det jag lärt mig på sista tiden. Kom ihåg att jag ju inte är någon läkare, så ta det jag skriver med en nypa salt! 😊 Jag tänkte i alla fall dela lite information som jag tycker är väldigt spännande.

fördelar med grönt te

6 hälsofördelar

Här är en kort förklaring av fyra hälsofördelar med grönt te. Mer ingående information kan du läsa under respektive rubrik nedan.

 1. Rik på antioxidanter: Gröna téer är laddade med antioxidanter som polyfenoler, framförallt polyfenoler som kallas katekiner. Dessa antioxidanter kan hjälpa till att neutralisera skadliga fria radikaler i kroppen. Fria radikaler är instabila molekyler som kan skada celler och bidra till åldrande och sjukdomar, inklusive cancer. Genom att dricka grönt te kan man minska inflammationen i kroppen och skydda mot olika former av cancer, såsom bröst-, prostata- och tarmcancer.
 2. Hjärt- och kärlhälsa: Det har positiva effekter på hjärt- och kärlsystemet. Studier har visat att det kan förbättra blodcirkulationen och sänka nivåerna av dåligt LDL-kolesterol samt totala kolesterolnivåer. Dessa effekter kan leda till en minskad risk för hjärtsjukdomar. Dessutom har det visat sig kunna sänka blodtrycket, vilket är ytterligare en viktig faktor för hjärthälsa.
 3. Viktminskning: Det kan bidra till viktminskning eller vikthantering genom att öka kroppens ämnesomsättning, vilket ökar antalet brända kalorier genom dagen. Den aktiva ingrediensen som tros vara anledningen till detta är en typ av antioxidant känd som epigallocatechingallat (EGCG), som kan hjälpa till att öka fettförbränningen, särskilt under träning. Även om effekterna kan vara måttliga, kan de bidra när de kombineras med andra sunda livsstilsval.
 4. Förbättrad hjärnfunktion: Koffein är en känd stimulant som finns i grönt te, men i mindre mängder än i kaffe, vilket gör det till ett bra alternativ för de som vill undvika de skakningar eller ångest som kan följa med för mycket kaffe. Gröna téer innehåller även aminosyran L-theanin, som kan korsa blod-hjärnbarriären och förbättra hjärnans funktion. Kombinationen av L-theanin och koffein har visat sig kunna förbättra olika aspekter av hjärnfunktionen, inklusive förbättrad reaktionstid, uppmärksamhet och minne. Dessutom kan L-theanin bidra till en ökad känsla av avkoppling, vilket kan hjälpa till att balansera effekterna av koffein.
 5. Stressreducering och avkoppling: Även om det innehåller koffein, har närvaron av L-theanin en utmärkt förmåga att minska stress och främja avslappning utan att orsaka trötthet. Denna unika kombination kan hjälpa till att minska stressnivåer samtidigt som den förbättrar koncentrationen och fokus.
 6. Förbättrat immunförsvar: De antioxidativa och antiinflammatoriska egenskaperna kan stärka immunförsvaret. Det kan hjälpa kroppen att bekämpa infektioner mer effektivt och minska risken för vissa sjukdomar.

Källa: cancer.gov 

Varför är det en så fantastisk dryck? 

För det första är det inte bara en dryck – det är en upplevelse. Dess mjuka, uppfriskande smak kompletterar den fantastiska känslan av att göra något bra för din kropp. Men det är inte bara smaken som gör det speciellt. 

 • Grönt te är fullt av antioxidanter, särskilt katekiner som epigallocatechingallat (EGCG), vilka har otroliga hälsofördelar.

Hjärta, vikt, hjärna – grönt te tar hand om allt! 

Jag har läst flera studier som visar att regelbunden konsumtion kan minska risken för hjärt- och kärlsjukdomar. Är du på jakt efter en naturlig metabolism-booster? Teet kan vara din nya bästa vän. Det har även visat sig att förbättra hjärnans funktion och minnet. Tänk dig – din morgonkopp med te kan faktiskt göra dig smartare!

En viktig påminnelse: 

Kom ihåg att även om gröna téer är fantastiska, är det ingen magisk dryck. Det är en del av en balanserad livsstil. Att inkludera gröna téer i din dagliga rutin är ett enkelt och njutbart sätt att ge din kropp lite extra kärlek och omsorg.

Så här brygger jag mitt te

 1. Vattentemperatur: För grönt te är det idealiskt att använda vatten som är mellan 60°C och 80°C. Om vattnet är för varmt kan det förstöra de känsliga smakerna i teet och göra det beskt.
 2. Mängd te: Använd ungefär en tesked (cirka 2 till 3 gram) löst grönt te per kopp (ca 240 ml vatten). Du kan justera mängden te beroende på hur starkt du föredrar ditt te.
 3. Förberedelse: Värm först upp tekannan eller koppen med varmt vatten och töm sedan detta vatten. Detta hjälper till att bibehålla en jämn temperatur när du brygger teet.
 4. Bryggtid: Låt teet dra i det varma vattnet i 1 till 3 minuter. En kortare bryggtid ger en lättare och mildare smak, medan en längre bryggtid framhäver en starkare och mer besk smak. Anpassa bryggtiden efter dina egna smakpreferenser.
 5. Servering: Sila tebladen när bryggtiden är över för att undvika att teet blir för starkt. Grönt te kan njutas som det är eller med en liten mängd honung eller citron för att smaksätta.

Vanliga frågor

Vad är grönt te?

Grönt te är en typ av te som görs från bladen på Camellia sinensis-växten. Det skiljer sig från svart och oolong te genom sin behandlingsprocess. Gröna teblad ångas eller pan-steks kort efter skörden för att förhindra oxidation, vilket behåller den gröna färgen och ger en mer delikat smak. Gröna téer är kända för sin ljusa, uppfriskande smak och dess innehåll av antioxidanter och andra bioaktiva föreningar.

Vad är det bra för?

Det finns flera hälsofördelar som uppskattas globalt. Det är rikt på antioxidanter, särskilt katekiner, som kan skydda mot cellskador och bidra till att minska risken för vissa kroniska sjukdomar. Det har också visat sig ha positiva effekter på hjärthälsan, inklusive att sänka blodtrycket och förbättra kolesterolnivåerna. Dessutom kan det främja viktminskning och förbättra hjärnfunktionen, inklusive minne och koncentration. Du kan läsa mer om detta längre upp i inlägget.

Hur mycket ska man dricka?

Den optimala mängden varierar från person till person och beror på individuella hälsotillstånd och tolerans. Generellt rekommenderas 3–4 koppar per dag som en balanserad mängd för att uppleva dess hälsofördelar utan att utsätta sig för potentiella biverkningar, som för mycket koffein. Det är dock viktigt att konsultera en läkare om man har särskilda hälsobehov eller tar mediciner, eftersom gröna téer kan interagera med vissa läkemedel.

Hur mycket koffein innehåller det?

Mängden koffein kan variera beroende på flera faktorer, såsom teets kvalitet, hur det har bearbetats, bryggmetoden och bryggtiden. Men generellt innehåller en kopp grönt te ungefär 25 till 50 milligram koffein per 240 ml (cirka en standardkopp). Det är mindre än i svart te, som vanligtvis innehåller cirka 40 till 70 milligram per kopp, och betydligt mindre än kaffe, som kan innehålla 95 till 200 milligram per kopp. Kom ihåg att dessa siffror är ungefärliga och att den faktiska koffeinhalten kan variera.

Hoppas att ni tyckte att det här var lika intressant som jag tycker!